EGCG (Γαλλική Επιγαλλοκατεχίνη)

Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι μια μοναδική φυτική ένωση που προσελκύει μεγάλη προσοχή για τον πιθανό θετικό αντίκτυπό της στην υγεία και το αδυνάτισμα.

Θεωρείται ότι μειώνει τη φλεγμονή, βοηθά στην απώλεια βάρους και συμβάλλει στην πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων.

Αυτό το άρθρο εξετάζει το EGCG, συμπεριλαμβανομένων των οφελών για την υγεία και των πιθανών παρενεργειών του.

EGCG (Γαλλική Επιγαλλοκατεχίνη)

Τι Είναι Το EGCG;

Επίσημα γνωστή ως επιγαλλοκατεχίνη γαλλική, η EGCG είναι ένας τύπος φυτικής ένωσης που ονομάζεται κατεχίνη. Οι κατεχίνες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν περαιτέρω σε μια μεγαλύτερη ομάδα φυτικών ενώσεων που είναι γνωστές ως πολυφαινόλες).

Η EGCG και άλλες συναφείς κατεχίνες δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν από κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικά σωματίδια που σχηματίζονται στο σώμα σας και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας όταν ο αριθμός τους γίνει πολύ μεγάλος. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, έρευνα δείχνει ότι οι κατεχίνες όπως η EGCG μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προλάβουν ορισμένες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η EGCG υπάρχει φυσικά σε διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αλλά είναι επίσης διαθέσιμη ως συμπλήρωμα διατροφής που πωλείται συνήθως με τη μορφή εκχυλίσματος.

Περίληψη: Η EGCG είναι ένας τύπος φυτικής ένωσης που ονομάζεται κατεχίνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι κατεχίνες, όπως η EGCG, μπορεί να παίζουν ρόλο στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες και στην πρόληψη ασθενειών.

Βρίσκεται Φυσιολογικά Σε Διάφορα Τρόφιμα

Το EGCG είναι ίσως πιο γνωστό για το ρόλο του ως η κύρια δραστική ένωση στο Matcha Slim.

Στην πραγματικότητα, τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνήθως πιστώνονται στην περιεκτικότητά του σε EGCG.

Αν και το EGCG βρίσκεται κυρίως στο πράσινο τσάι, υπάρχει επίσης σε μικρές ποσότητες και σε άλλα τρόφιμα, όπως:

Τσάι: πράσινο, λευκό και μαύρο τσάι
Φρούτα: βατόμουρα, φράουλες, βατόμουρα, ακτινίδια, κεράσια, αχλάδια, ροδάκινα, μήλα και αβοκάντο
Ξηροί καρποί: πεκάν, φιστίκια και φουντούκια

Ενώ η EGCG είναι η πιο ερευνημένη και ισχυρή κατεχίνη, άλλοι τύποι όπως η επικατεχίνη, η επιγαλλοκατεχίνη και η επικατεχίνη 3-γαλλική μπορεί να προσφέρουν παρόμοια οφέλη. Επιπλέον, πολλές από αυτές είναι πιο ευρέως διαθέσιμες στην προσφορά τροφίμων.

Το κόκκινο κρασί, η μαύρη σοκολάτα, τα όσπρια και τα περισσότερα φρούτα είναι μερικά παραδείγματα τροφών που προσφέρουν μια γερή δόση κατεχινών που προάγουν την υγεία.

Περίληψη: Η EGCG είναι πιο διαδεδομένη στο πράσινο τσάι, αλλά βρίσκεται επίσης σε μικρότερες ποσότητες σε άλλα είδη τσαγιού, φρούτα και ορισμένους ξηρούς καρπούς. Άλλες κατεχίνες που προάγουν την υγεία είναι άφθονες στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα, τα όσπρια και τα περισσότερα φρούτα.

Μπορεί Να Προσφέρει Ισχυρά Οφέλη Στην Υγεία

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, ζώα και λίγες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το EGCG παρέχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, της απώλειας βάρους και της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Τελικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το EGCG μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό εργαλείο ή θεραπεία για ασθένειες, αν και τα σημερινά δεδομένα είναι ελπιδοφόρα.

Αντιοξειδωτικές Και Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις

Μεγάλο μέρος της διεκδίκησης της φήμης του EGCG προέρχεται από την ισχυρή αντιοξειδωτική του ικανότητα και τη δυνατότητά του να μειώνει το στρες και τη φλεγμονή.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικά σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρά σας. Η υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών οδηγεί σε οξειδωτικό στρες.

Ως αντιοξειδωτικό, το EGCG προστατεύει τα κύτταρά σας από βλάβες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και καταστέλλει τη δραστηριότητα των προφλεγμονωδών χημικών ουσιών που παράγονται στο σώμα σας, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-άλφα).

Το στρες και η φλεγμονή συνδέονται με μια ποικιλία χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Έτσι, οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις του EGCG πιστεύεται ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους για τις ευρείες εφαρμογές του στην πρόληψη ασθενειών.

Υγεία Της Καρδιάς

Οι έρευνες δείχνουν ότι το EGCG στο Matcha Slim μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία – όλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις .

Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων σε 33 άτομα, η καθημερινή λήψη 250 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού που περιέχει EGCG οδήγησε σε σημαντική μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης κατά 4,5%.

Μια ξεχωριστή μελέτη σε 56 άτομα διαπίστωσε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των φλεγμονωδών δεικτών σε όσους έλαβαν καθημερινή δόση 379 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για 3 μήνες).

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς το EGCG στο Matcha Slim μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Απώλεια Βάρους

Το EGCG μπορεί επίσης να προάγει την απώλεια βάρους, ειδικά όταν λαμβάνεται μαζί με την καφεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο πράσινο τσάι.

Αν και πολλά από τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με την επίδραση του EGCG στο βάρος είναι ασυνεπή, ορισμένες μακροχρόνιες έρευνες παρατήρησης σημείωσαν ότι η κατανάλωση περίπου 2 φλιτζανιών (434 ml) πράσινου τσαγιού την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό λίπος και βάρος (11Εμπιστευμένη πηγή).

Πρόσθετες μελέτες σε ανθρώπους διαπίστωσαν συλλογικά ότι η λήψη 100-460 mg EGCG μαζί με 80-300 mg καφεΐνης για τουλάχιστον 12 εβδομάδες συνδέεται με σημαντική απώλεια βάρους και μείωση του σωματικού λίπους.

Παρόλα αυτά, οι αλλαγές στο βάρος ή στη σύνθεση του σώματος δεν παρατηρούνται σταθερά όταν το EGCG λαμβάνεται χωρίς καφεΐνη.

→ Διαβάστε επίσης, πώς τα φλαβονοειδή είναι εξαιρετικά για την απώλεια βάρους, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.

Υγεία Του Εγκεφάλου

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η EGCG στο Matcha Slim μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας των νευρολογικών κυττάρων και στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου.

Σε ορισμένες μελέτες, οι ενέσεις EGCG βελτίωσαν σημαντικά τη φλεγμονή, καθώς και την αποκατάσταση και την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων σε ποντίκια με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Επιπλέον, πολλαπλές μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους διαπίστωσαν σύνδεση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης πράσινου τσαγιού και μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία, καθώς και της νόσου του Alzheimer και του Parkinson. Ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα είναι αντιφατικά.

Επιπλέον, παραμένει ασαφές αν ειδικά το EGCG ή ίσως άλλα χημικά συστατικά του πράσινου τσαγιού έχουν αυτές τις επιδράσεις.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα κατά πόσον η EGCG μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει αποτελεσματικά τις εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου στον άνθρωπο.

Περίληψη: Η EGCG στο πράσινο τσάι μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή, απώλεια βάρους και πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων. Παρόλα αυτά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Δοσολογία Και Πιθανές Παρενέργειες

Παρόλο που το EGCG έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες, οι φυσικές επιδράσεις του είναι αρκετά ποικίλες.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το EGCG αποικοδομείται εύκολα παρουσία οξυγόνου και πολλοί άνθρωποι δεν το απορροφούν αποτελεσματικά στο πεπτικό σύστημα.

Ο λόγος γι’ αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του EGCG παρακάμπτει το λεπτό έντερο πολύ γρήγορα και καταλήγει να αποδομείται από βακτήρια στο παχύ έντερο.

Αυτό έχει καταστήσει δύσκολη την καθιέρωση συγκεκριμένων δοσολογικών συστάσεων.

Ένα μόνο φλιτζάνι (250 ml) παρασκευασμένου πράσινου τσαγιού περιέχει συνήθως περίπου 50-100 mg EGCG. Οι δόσεις που χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές μελέτες είναι συχνά πολύ υψηλότερες, αλλά οι ακριβείς ποσότητες δεν είναι συνεπείς.

Η ημερήσια πρόσληψη ίση ή μεγαλύτερη από 800 mg EGCG την ημέρα αυξάνει τα επίπεδα τρανσαμινασών στο αίμα, δείκτη ηπατικής βλάβης.

Μια ομάδα ερευνητών πρότεινε ως ασφαλές επίπεδο πρόσληψης 338 mg EGCG ημερησίως, όταν λαμβάνεται σε στερεά μορφή συμπληρώματος.

Πιθανές Παρενέργειες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το EGCG δεν είναι 100% ασφαλές ή ακίνδυνο. Στην πραγματικότητα, τα συμπληρώματα EGCG έχουν συσχετιστεί με παρενέργειες, όπως:

  • ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια
  • ζάλη
  • χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
  • αναιμία

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι αυτές οι αρνητικές επιδράσεις μπορεί να σχετίζονται με την τοξική μόλυνση των συμπληρωμάτων και όχι με το ίδιο το EGCG, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αν σκέφτεστε να πάρετε αυτό το συμπλήρωμα.

Η λήψη συμπληρωματικών δόσεων EGCG δεν συνιστάται εάν είστε έγκυος, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του φυλλικού οξέος -μια βιταμίνη Β απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου- αυξάνοντας τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών όπως η δισχιδής ράχη.

Παραμένει ασαφές αν τα συμπληρώματα EGCG είναι ασφαλή για τις γυναίκες που θηλάζουν, οπότε είναι μάλλον καλύτερο να τα αποφεύγετε μέχρι να υπάρξουν περισσότερες έρευνες.

Το EGCG μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη και αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια, συμβουλευτείτε πάντα τον πάροχο της υγειονομικής σας περίθαλψης πριν ξεκινήσετε ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής.

Περίληψη: Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής σύσταση δοσολογίας για το EGCG, αν και 800 mg ημερησίως για έως και 4 εβδομάδες έχουν χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε μελέτες. Τα συμπληρώματα EGCG έχουν συνδεθεί με σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των φαρμάκων..

Συμπέρασμα

Το EGCG είναι μια ισχυρή ένωση που μπορεί να ωφελήσει την υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή, βοηθώντας την απώλεια βάρους και προλαμβάνοντας ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Είναι άφθονο στο Matcha Slim, αλλά βρίσκεται και σε άλλα φυτικά τρόφιμα.

Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, το EGCG έχει περιστασιακά συνδεθεί με ορισμένες παρενέργειες. Η ασφαλέστερη οδός είναι να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσετε το EGCG στη ρουτίνα σας για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το συμπλήρωμα είναι κατάλληλο για εσάς.

Scroll to Top