Πώς Επηρεάζει Ο Καφές Την Απώλεια Βάρους;

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του καφέ στη διαχείριση του σωματικού βάρους είναι ποικίλα.

Περιέχεται στην φόρμουλα του Matcha Slim και τα οφέλη του περιλαμβάνουν τον έλεγχο της όρεξης και τη βελτίωση του μεταβολισμού, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Σε περίπτωση που πέσει στα χέρια σας κάποια συσκευασία Matcha Slim που δεν περιέχει καφεΐνη, τότε σίγουρα πρέπει να ψάξετε λίγο περισσότερο για την λεγόμενη Matcha Slim απάτη.

Ωστόσο, ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και περισσότερη επιθυμία για ζάχαρη σε ορισμένα άτομα – και οι δύο παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το βάρος. Επιπλέον, πολλά ροφήματα καφέ περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και υπερβολικές θερμίδες.

Αυτό το άρθρο ρίχνει μια λεπτομερή ματιά στο πώς ο καφές άσχετα από το Matcha Slim επηρεάζει το βάρος σας.

Πώς Επηρεάζει Ο Καφές Την Απώλεια Βάρους;

Ο Μαύρος Καφές Μπορεί Να Προάγει Ένα Φυσιολογικό Βάρος

Ο μαύρος καφές – χωρίς πρόσθετα συστατικά – είναι πολύ χαμηλός σε θερμίδες και μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα φυσιολογικό βάρος.

Ο Καφές Είναι Χαμηλός Σε Θερμίδες

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πρέπει να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα είτε καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες.

Ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων είναι να επιλέξετε ροφήματα με λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μόλις 1 φλιτζανιού (240 ml) ενός ροφήματος με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη με την ίδια ποσότητα νερού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους πάνω από 1,9 kg σε διάστημα 6 μηνών.

Από μόνος του, ο καφές είναι ένα ρόφημα με πολύ χαμηλές θερμίδες. Στην πραγματικότητα, 1 φλιτζάνι (240 ml) παρασκευασμένου καφέ έχει μόνο 2 θερμίδες.

Ωστόσο, ο καφές περιέχει αυτόν τον ελάχιστο αριθμό θερμίδων μόνο αν τον πίνετε σκέτο – χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος ή άλλων συστατικών.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, η αντικατάσταση των ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες – όπως η σόδα, ο χυμός ή το σοκολατούχο γάλα – με σκέτο καφέ μπορεί να είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε.

Η Καφεΐνη Μπορεί Να Επιταχύνει Το Μεταβολισμό

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που βρίσκεται συνήθως στον καφέ, το τσάι και φυσικά το Matcha Slim. Ανά μερίδα, ο καφές περιέχει συνήθως την υψηλότερη ποσότητα καφεΐνης από αυτά τα τρία ροφήματα.

Ένα φλιτζάνι (240 ml) παρασκευασμένου καφέ προσφέρει περίπου 95 mg καφεΐνης. Παρόλα αυτά, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του κόκκου, τον τρόπο καβουρδίσματος και την προετοιμασία.

Η καφεΐνη στο Matcha Slim μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό σας – ένα μέτρο του πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας κάθε μέρα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η καφεΐνη περιλαμβάνεται σε πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Ωστόσο, μπορεί να απαιτούνται μεγάλες δόσεις καφεΐνης για να επηρεαστεί σημαντικά ο μεταβολισμός.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια δόση καφεΐνης 10 mg ανά kg σωματικού βάρους αύξησε το μεταβολισμό έως και 13%. Αυτό θα ισοδυναμούσε με 680 mg καφεΐνης – ένα τεράστιο ποσό 7 φλιτζανιών (1.660 ml) καφέ για κάποιον που ζυγίζει 68 κιλά.

Ακόμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει τη διατήρηση του σωματικού βάρους και την απώλεια βάρους.

Σε άλλη μελέτη, η αύξηση της πρόσληψης καφεΐνης συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους σε διάστημα 12 ετών. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν την περισσότερη καφεΐνη ήταν μόνο περίπου 0,4-0,5 kg ελαφρύτεροι από εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη καφεΐνης.

Μια διαφορετική μελέτη εξέτασε άτομα που έχασαν επιτυχώς βάρος. Εκείνοι που κατανάλωναν τον περισσότερο καφέ και καφεΐνη ήταν πιο επιτυχημένοι στο να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους με την πάροδο του χρόνου.

Η Καφεΐνη Μπορεί Να Μειώσει Την Όρεξή Σας

Η όρεξη ελέγχεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θρεπτικής σύνθεσης των γευμάτων, των ορμονών και των επιπέδων δραστηριότητας. Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωσή του.

Ωστόσο, οι έρευνες γύρω από την καφεΐνη ως κατασταλτικό της όρεξης είναι αντικρουόμενες και ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι η καφεΐνη έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στο αίσθημα κορεσμού.

Συνεπώς, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

→ Διαβάστε επίσης, για τον ρόλο της L-θεανίνης στο αδυνάτισμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ο απλός, μαύρος καφές έχει πολύ λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό στο Matcha Slim που μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας και να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών της πείνας, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο Καφές Ενδέχεται Να Ενθαρρύνει Περαιτέρω Την Αύξηση Του Σωματικού Βάρους

Αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να είναι ευεργετικός για αδυνάτισμα, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το βάρος με διάφορους τρόπους.

Η Καφεΐνη Μπορεί Να Διαταράξει Τα Υγιή Μοτίβα Ύπνου

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό εμποδίζοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλό σας που σας κάνει να νυστάζετε.

Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν χρειάζεστε μια επιπλέον δόση ενέργειας. Ωστόσο, εάν καταναλωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα, ο καφές μπορεί να επηρεάσει τους ρυθμούς του ύπνου σας.

Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ο κακός ύπνος σχετίζεται με υψηλότερο σωματικό βάρος, αυξημένη όρεξη και περισσότερες επιθυμίες για επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοφιλείς Συνδυασμοί Καφέ Μπορεί Να Παχαίνουν

Πολύς κόσμος συνδέει τον καφέ με μια γλυκιά απόλαυση, όπως ένα γλυκό. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη μεταβάλλει την αίσθηση της γλυκύτητας που αντιλαμβάνεστε, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιθυμία για ζαχαρούχα τρόφιμα.

Η καθημερινή προσθήκη ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μαζί με τον καφέ σας μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενη αύξηση του σωματικού βάρους.

Για να αποφύγετε την επιθυμία για ζάχαρη και την πιθανή αύξηση βάρους που μπορεί να προκύψει με την κατανάλωση γλυκών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, απολαύστε τον καφέ σας με τροφές που παρέχουν μια πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών – όπως μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή ένα πρωινό με αυγό.

Τόσο η πρωτεΐνη όσο και το λίπος προάγουν τον κορεσμό και μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα της επιθυμίας για ζάχαρη.

Ορισμένα Ροφήματα Καφέ Είναι Φορτωμένα Με Θερμίδες Και Ζάχαρη

Αν και ο σκέτος καφές έχει λίγες θερμίδες, πολλά ροφήματα καφέ είναι γεμάτα θερμίδες και ζάχαρη.

Οι καφετέριες και τα δημοφιλή franchise πωλούν ζαχαρούχα ροφήματα καφέ που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και εκατοντάδες θερμίδες. Για παράδειγμα, ένα Starbucks Grande Caramel Frappuccino των 470 ml έχει 420 θερμίδες και πάνω από 16,5 κουταλάκια του γλυκού (66 γραμμάρια) ζάχαρη.

Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως τα ζαχαρούχα μείγματα καφέ, συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους και υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά άτομα που προσθέτουν βούτυρο ή λάδι καρύδας στον καφέ τους για να φτιάξουν ένα trendy ρόφημα γνωστό ως Bulletproof coffee.

Παρόλο που η προσθήκη υγιεινών λιπαρών όπως το λάδι καρύδας στη διατροφή σας μπορεί να ωφελήσει την υγεία, η προσθήκη πολλών από αυτά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες στον καφέ σας -χωρίς προσαρμογή για τις επιπλέον θερμίδες- μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.

→ Δείτε επίσης, πώς οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση του σωματικού βάρους.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ο καφεϊνούχος καφές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, ο οποίος μπορεί να προάγει την αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, ορισμένα ροφήματα καφέ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή/και λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους.

Πώς Να Πίνετε Καφέ Χωρίς Να Παίρνετε Βάρος

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαμβάνετε το καθημερινό σας φλιτζάνι καφέ χωρίς να παίρνετε βάρος.

Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να αποφύγετε την προσθήκη υπερβολικής ζάχαρης στον καφέ σας. Η ζάχαρη υπάρχει σε πολλές αρωματισμένες κρέμες γάλακτος και σε προπαρασκευασμένα λάτε – και πολύς κόσμος προσθέτει επιτραπέζια ζάχαρη ή υγρά γλυκαντικά όπως σιρόπι αγαύης απευθείας στο φλιτζάνι του καφέ του.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, προσθέτοντας παράλληλα γεύση στον καφέ σας:

  • Πασπαλίστε με λίγη κανέλα.
  • Χρησιμοποιήστε μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας ή μισό-μισό.
  • Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα ενός φυσικού γλυκαντικού χωρίς θερμίδες, όπως η στέβια.
  • Προσθέστε μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας.
  • Λιώστε ένα μικρό τετράγωνο μαύρης σοκολάτας υψηλής ποιότητας.
  • Χρησιμοποιείστε το Matcha Slim και τίποτε άλλο!

Αν και το μισό και μισό γάλα και το γάλα καρύδας έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, έχουν περισσότερες θερμίδες από τις άλλες προσθήκες. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες αυτών των προϊόντων στον καφέ σας για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων.

Ο καφές έχει από τη φύση του πικρή γεύση, οπότε μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα του προστιθέμενου γλυκαντικού προκειμένου να προσαρμόσετε τους γευστικούς σας κάλυκες. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα αγοράσετε έναν ζαχαρούχο καφέ λάτε, δοκιμάστε να ζητήσετε τη μισή από τη συνηθισμένη ποσότητα σιροπιού γεύσης.

Ακόμα καλύτερα, ετοιμάστε τον δικό σας καφέ στο σπίτι. Αυτό θα σας επιτρέψει όχι μόνο να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας του γλυκαντικού αλλά και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Αν απολαμβάνετε Bulletproof καφέ, προσπαθήστε να επιλέγετε υγιεινά λιπαρά – όπως χορτοφαγικό βούτυρο ή λάδι καρύδας – και να χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες. Επιπλέον, προσέξτε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για να διασφαλίσετε ότι δεν καταναλώνετε υπερβολικά πολλές θερμίδες.

→ Διαβάστε σχετικά με τα φλαβονοειδή και όλα όσα τα θέλατε να ξέρετε για την σχέση τους με το σωματικό βάρος.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αύξησης του βάρους σας με τον καφέ περιορίζοντας την προστιθέμενη ζάχαρη, ενσωματώνοντας πιο υγιεινές εναλλακτικές γεύσεις και αποφεύγοντας το πλεόνασμα θερμίδων.

Το Τελικό Συμπέρασμα

Ο καφές από μόνος του δεν προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους – και μπορεί, στην πραγματικότητα, να προάγει την απώλεια βάρους ενισχύοντας το μεταβολισμό και βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης.

Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, γεγονός που μπορεί να προάγει την αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, πολλά ροφήματα καφέ και δημοφιλείς συνδυασμοί καφέ είναι πλούσια σε θερμίδες και πρόσθετη ζάχαρη.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αύξησης του βάρους σας, δοκιμάστε να κόψετε την πρόσθετη ζάχαρη και τα πρόσθετα υψηλής θερμιδικής αξίας.

Η καθημερινή κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ μπορεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε τα συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία ή την παραγγελία του ροφήματός σας.

Scroll to Top