Κατεχίνες Στο Πράσινο Τσάι Και Αδυνάτισμα

Οι κετεχίνες είναι μια υποκατηγορία φλαβονοειδών ή αντιοξειδωτικών ενώσεων. Το Matcha Slim είναι μια πλούσια πηγή κατεχινών, οι οποίες πιστεύεται ότι εκτός από το αδυνάτισμα, παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, ορισμένων μορφών καρκίνου, του καρδιαγγειακού συστήματος και της στοματικής υγείας.

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι

Πολύτιμες μελέτες έχουν επίσης υποδείξει ότι οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της απώλειας βάρους. Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ροφήματος που περιέχει κατεχίνες πράσινου τσαγιού (625mg/d) μπορεί να ενισχύσει την προκαλούμενη από την άσκηση απώλεια κοιλιακού λίπους και να βελτιώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Η Έρευνα

Οι ερευνητές στρατολόγησαν λίγο περισσότερους από 100 ενήλικες ηλικίας 21 έως 65 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι υγιείς, με μέσο ΔΜΣ 32kg/m². Τα περισσότερα άτομα ήταν μη ισπανικής λευκής εθνικότητας.

Οι άνδρες συμμετέχοντες, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το ήμισυ της συνολικής ομάδας μελέτης, είχαν περίμετρο μέσης άνω των 90 εκατοστών, ενώ οι γυναίκες είχαν περίμετρο μέσης άνω των 87 εκατοστών. Τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν πάνω από 5,2mmol/L.

Τα άτομα έλαβαν τυχαία είτε 500ml ημερησίως ενός ροφήματος που παρείχε 625mg κατεχινών, είτε ένα ρόφημα ελέγχου που περιείχε πρόσθετη καφεΐνη για να ταιριάζει με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη του ροφήματος κατεχινών.

Τόσο το ενεργό όσο και το ποτό ελέγχου περιείχαν νερό, χλωριούχο νάτριο, τεχνητό άρωμα εσπεριδοειδών, γλυκόζη, ερυθριτόλη και σουκραλόζη. Κάθε μερίδα 500ml παρείχε 63kj (15 Kcal) ενέργειας. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην καταναλώνουν περισσότερα από δύο καφεϊνούχα ποτά την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του προϊόντος της μελέτης, κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 12 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μία μερίδα του ποτού που τους ανατέθηκε την ημέρα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και με ή χωρίς φαγητό. Συνέχισαν τη συνήθη ενεργειακή τους πρόσληψη, και καταγράφηκαν τριήμερα αρχεία διατροφής κατά την έναρξη, έξι και 12 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, τα υποκείμενα δεσμεύτηκαν να κάνουν 180 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα και να παρακολουθούν τουλάχιστον τρεις εποπτευόμενες συνεδρίες άσκησης την εβδομάδα.

Αποτελέσματα Στο Αδυνάτισμα

Στο τέλος της περιόδου μελέτης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα στην ομάδα της κατεχίνης είχαν χάσει περισσότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (P = 0,079).

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τις μεταβολές στην περιφέρεια μέσης ή στη μάζα λίπους. Ωστόσο, τόσο η συνολική επιφάνεια του κοιλιακού λίπους (P = 0,013) όσο και η επιφάνεια του υποδόριου κοιλιακού λίπους (P = 0,019) είχαν μειωθεί περισσότερο στην ομάδα κατεχίνης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος σαν το Matcha Slim που περιέχει κατεχίνες πράσινου τσαγιού (625mg/d) μπορεί να ενισχύσει την επαγόμενη από την άσκηση απώλεια κοιλιακού λίπους και να βελτιώσει τα κυκλοφορούντα επίπεδα FFA και TG. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την περαιτέρω αποσαφήνιση των μηχανισμών που ευθύνονται για αυτές τις επιδράσεις».

Scroll to Top