Φλαβονοειδή: Όλα Όσα Θέλετε Να Ξέρετε

Τα φλαβονοειδή, μια ομάδα φυσικών ουσιών με ποικίλες φαινολικές δομές, βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τις ρίζες, τους μίσχους, το τσάι και το κρασί. Αυτά τα φυσικά συστατικά είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία και το αδυνάτισμα.

Φλαβονοειδή: Όλα Όσα Θέλετε Να Ξέρετε

Τα φλαβονοειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική και αδυνατιστική δράση και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αποκρούσει τις καθημερινές τοξίνες που μπλοκάρουν το αδυνάτισμα. Η συμπερίληψη περισσότερων φλαβονοειδών στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει υγιές και ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων παθήσεων.

→ Διαβάστε επίσης: Κατεχίνες Στο Πράσινο Τσάι Και Αδυνάτισμα

Τί Προσφέρουν Τα Φλαβονοειδή;

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στη ρύθμιση της κυτταρικής δραστηριότητας και στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξειδωτικό στρες στο σώμα σας. Με πιο απλά λόγια, βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ το προστατεύουν από τις καθημερινές τοξίνες και τους στρεσογόνους παράγοντες.

Τα φλαβονοειδή είναι επίσης ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τα δυνητικά επιβλαβή μόρια που μπορούν να εισαχθούν στο σώμα. O οργανισμός σας παράγει αντιοξειδωτικά με φυσικό τρόπο, αλλά βρίσκονται επίσης στη μαύρη σοκολάτα, στα όσπρια και σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η φλεγμονή είναι μία από τις ανοσολογικές αντιδράσεις του σώματός σας. Τα αλλεργιογόνα, τα μικρόβια, οι τοξίνες και άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή που οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα. Τα φλαβονοειδή μπορεί να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να απορρίψει αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση, ώστε να μειωθούν αυτά τα συμπτώματα.

Ποια Είναι Τα Οφέλη Των Φλαβονοειδών Στην Υγεία;

Τα διαφορετικά φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, η συμπερίληψη τροφίμων με φλαβονοειδή στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τουλάχιστον πέντε υποτύποι φλαβονοειδών έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015.

Επίσης, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο τσάι, τον καφέ και τη σόγια μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Translational Medicine διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών ως μέρος της διατροφής τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να βιώσουν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθούν τα καρδιαγγειακά οφέλη των φλαβονοειδών.

Μια διατροφή υψηλή σε φλαβονοειδή μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε το 2018 δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών φλαβονοειδών συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των φλαβονοειδών ως ρυθμιστές του σακχάρου στο αίμα.

Η αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών έχει επίσης ενθαρρύνει τους ερευνητές να μελετήσουν τις δυνατότητές τους ως αντικαρκινικά φάρμακα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων. Η συμπερίληψη τροφών με φλαβονοειδή και η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί κατά πόσον τα φλαβονοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου.

→ Διαβάστε επίσης, πώς το EGCG είναι μια φυτική ένωση που μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία.

Σχετικά με τις πολυφαινολες: Οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καρδιαγγειακής υγείας και της μείωσης της φλεγμονής. Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετά από αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας.

Συμπέρασμα

Τα φλαβονοειδή έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και είναι εύκολο να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μέσα από το Matcha Slim. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της φλεγμονής. Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν τις δυνατότητες των φλαβονοειδών ως φάρμακα και αυτό φαίνεται ελπιδοφόρο.

Scroll to Top