Μελατονίνη: Ο ρόλος Της Στον Μεταβολισμό Και Το Αδυνάτισμα

Τα συμπληρώματα μελατονίνης χρησιμοποιούνται συνήθως ως βοήθημα για τον ύπνο, αλλά σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να έχουν και άλλες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Μπορείτε να την αυξήσετε εμμέσως με την χρήση του Matcha Slim ή να επιλέξετε ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα.

Στη φυσική της κατάσταση, η μελατονίνη εκκρίνεται από έναν αδένα στον εγκέφαλό μας και ρυθμίζει έναν κύκλο που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Συχνά αποκαλούμενος «ρολόι του σώματος», αυτός ο κύκλος μας λέει πότε πρέπει να κοιμηθούμε, να ξυπνήσουμε και να φάμε.

Αυτό το εσωτερικό ρολόι ρυθμίζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως το ηλιακό φως και η θερμοκρασία. Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός διαταράσσεται, μπορεί να διαταραχθούν τα μοτίβα του ύπνου. Ένας διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, κατάθλιψη και αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακών επεισοδίων.

→ Διαβάστε Επίσης: Η Ντοπαμίνη Και Η Λειτουργία Της Στον Οργανισμό Μας

Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να βελτιώσει την ικανότητά μας να χάνουμε βάρος.

Η μελατονίνη καταπολεμά το λίπος με δύο σημαντικούς τρόπους:

  1. Έχει την ικανότητα να βοηθά στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια αντί να το αποθηκεύει και
  2. βελτιώνει τη θερμογόνο ικανότητα των μιτοχονδρίων. Τα μιτοχόνδρια θέτουν σε λειτουργία τον μηχανισμό καύσης θερμίδων.
Μελατονίνη: Ο ρόλος Της Στον Μεταβολισμό Και Το Αδυνάτισμα

Ενώ η μελατονίνη από μόνη της δεν θα βοηθήσει στην μαζική απώλεια βάρους, συνιστάται ως συμπληρωματική στρατηγική απώλειας βάρους όταν χρησιμοποιείται με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και αλλαγή της διατροφής.

Πέρα από την απώλεια βάρους, η μελατονίνη συμβάλλει άμεσα στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και δρα ως αντιφλεγμονώδες. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να είναι αρκετά ευεργετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη.

Παρόλο που η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία και είναι ασφαλής στη χρήση στις περισσότερες περιπτώσεις, να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπευτική αγωγή με συμπληρώματα.

→ Διαβάστε Επίσης: Σεροτονίνη – Όλα Όσα Θέλετε Να Ξέρετε

Πώς Η Μελατονίνη Βοηθά Στην Απώλεια Λίπους

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και τη συνολική φυσική του κατάσταση. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, ίσως έχετε ακούσει ότι η μελατονίνη μπορεί να σας βοηθήσει. Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που υπάρχει στο σώμα. Μπορεί επίσης να ληφθεί και ως συμπλήρωμα.

Πώς Η Μελατονίνη Βοηθά Στην Απώλεια Λίπους

Σύμφωνα με έρευνες, η μελατονίνη μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τα μοτίβα του ύπνου, αλλά έχει και άλλες πιθανές θετικές επιδράσεις στο σώμα. Φαίνεται ότι η μελατονίνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, την απώλεια βάρους και να παρέχει προστασία για τον μυϊκό ιστό.

Η μελατονίνη μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να βελτιώσει την ικανότητά μας να χάνουμε βάρος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το συμπλήρωμα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει στην καύση λίπους, οδηγώντας σε μείωση του σωματικού λίπους και αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας.

Για να προσπαθήσουν να αποδείξουν αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη που εξέτασε πώς η μελατονίνη επηρέασε τη σύνθεση του σώματος, τα επίπεδα λιπιδίων και το μεταβολισμό της γλυκόζης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος της ζωής κατά την οποία οι γυναίκες μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να χάσουν σωματικό λίπος και να αποκτήσουν μυϊκή μάζα. Για τη μικρή τυχαιοποιημένη μελέτη, 81 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έλαβαν συμπλήρωμα μελατονίνης (1 mg ή 3 mg κάθε βράδυ) ή εικονικό φάρμακο για 1 έτος.

Η σύνθεση του σώματος των συμμετεχουσών μετρήθηκε με σάρωση DXA πριν και μετά την περίοδο της δοκιμής. Έγινε αιμοληψία για να καταγραφούν οι αρχικές και τελικές τιμές του τρόπου με τον οποίο η μελατονίνη επηρέασε τη λεπτίνη και την αδιπονεκτίνη, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Συλλογικά, αυτές οι ορμόνες συμβάλλουν στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της καύσης λίπους και της ρύθμισης της γλυκόζης).

Οι συμμετέχουσες που είχαν λάβει συμπλήρωμα μελατονίνης παρουσίασαν μειωμένη λιπώδη μάζα κατά 7% σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ήταν επίσης σε θέση να αυξήσουν την άλιπη μάζα κατά 2,9% σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, τα επίπεδα αδιπονεκτίνης αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 21%) στην ομάδα μελατονίνης.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η μελατονίνη έχει ευεργετική επίδραση στη σύνθεση του σώματος και στην οξείδωση (καύση) του λίπους. Η συμπληρωματική χορήγηση μελατονίνης για 12 μήνες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, στην αύξηση της άλιπης μάζας και στην αύξηση των επιπέδων της αδιπονεκτίνης (η οποία βελτιώνει την καύση του λίπους).

Τί Προτείνουμε Στο Matcha.gr

Θεωρούμε ότι η χρήση του Matcha Slim είναι αρκετή αν ο σκοπός σας είναι μόνο η ρύθμιση του σωματικού βάρους σας.

Η μελατονίνη θα μπορούσε να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να χάσουν λίπος, να αποκτήσουν μυϊκή μάζα και να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία με άλλους τρόπους. Ενώ ορισμένα από τα ερευνητικά ευρήματα είναι θετικά, πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστούν τα οφέλη (και οι πιθανοί κίνδυνοι) για την υγεία από τη συμπληρωματική χορήγηση μελατονίνης.

Ενώ φαίνεται να είναι μια ασφαλής βραχυπρόθεσμη θεραπευτική επιλογή για προβλήματα ύπνου και ενδεχομένως για άλλες καταστάσεις, υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με το πόσο ασφαλής και αποτελεσματική είναι η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Επίσης, δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση βάσει στοιχείων. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να ξεκινάτε με μια μικρή δόση και να παίρνετε μόνο όσο χρειάζεστε για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Δεν πρέπει επίσης να λαμβάνετε μελατονίνη εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, λαμβάνετε οποιαδήποτε φάρμακα ή ανησυχείτε για τις πιθανές παρενέργειες της μελατονίνης, μιλήστε με τον γιατρό σας.


  1. Reduced fat mass and increased lean mass in response to 1 year of melatonin treatment in postmenopausal women | Wiley Online Library
  2. Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin | MDPI
  3. Κιρκάδιος ρυθμός | Βικιπαίδεια
  4. Melatonin: What You Need To Know | NCCIH
Scroll to Top