Η Ντοπαμίνη Και Η Λειτουργία Της Στον Οργανισμό Μας

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Είναι υπεύθυνο για τα κίνητρα, την ευχαρίστηση και τη μάθηση και μπορεί να ρυθμιστεί με τα κατάλληλα συμπληρώματα. Συμμετέχει επίσης στη ρύθμιση της διάθεσης και της συμπεριφοράς. Aπελευθερώνεται όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο ή ικανοποιητικό, όπως το να φάμε ένα νόστιμο γεύμα ή να περνάμε χρόνο με φίλους.

Η Ντοπαμίνη Και Η Λειτουργία Της Στον Οργανισμό Μας

Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της ντοπαμίνης μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.

Τί Κάνει Η Ντοπαμίνη Στον Οργανισμό Μας;

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει βασικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του σώματός μας. Είναι υπεύθυνη για το συναίσθημα της ευχαρίστησης και του κινήτρου και βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς και της γνωστικότητάς μας.

Μας βοηθά επίσης να μάθουμε νέα πράγματα και να διατηρήσουμε την εστίαση στις εργασίες μας. Η ντοπαμίνη επηρεάζει τη γνώση, την κίνηση και τη συγκέντρωσή μας καθώς και την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις. Με όλες αυτές τις επιπτώσεις στο σώμα και το μυαλό μας, δεν είναι περίεργο που η ντοπαμίνη έχει τόσο ισχυρή επιρροή πάνω μας!

Ο αριθμός των νευρώνων στον εγκέφαλό σας είναι πεπερασμένος, αλλά η ποσότητα των υποδοχέων ντοπαμίνης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους νευρολογικούς και φυσικούς παράγοντες. Οι υποδοχείς ντοπαμίνης βρίσκονται στον προμετωπιαίο φλοιό και στις περιοχές του ραβδωτού σώματος στον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό (η περιοχή που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής σας) καθώς και σε περιοχές του μετωπιαίου φλοιού που εμπλέκονται με τον προγραμματισμό και τον καθορισμό στόχων.

Ο αριθμός των υποδοχέων ντοπαμίνης μπορεί να μεταβληθεί από ορισμένους παράγοντες, όπως η γήρανση και οι νευρολογικές διαταραχές. Ο προμετωπιαίος φλοιός έχει επίσης πολλές συνδέσεις με άλλες περιοχές του εγκεφάλου (συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής) και αυτό είναι εν μέρει υπεύθυνο για τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Είναι σημαντικά πιο ανεπτυγμένο στους ανθρώπους από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο είδος, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα να βιώνουμε συναισθήματα. Αυτό μας βοηθά να επικοινωνούμε με άλλους κατά τη διάρκεια κοινωνικών αλληλεπιδράσεων ή να μαθαίνουμε από αυτούς.

Πώς Αυξάνεται Η Ντοπαμίνη Με Φυσικό Τρόπο;

Η άσκηση και ο διαλογισμός είναι δύο ισχυρά εργαλεία που βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Όχι μόνο βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν τα φυσικά σας επίπεδα ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων, των κινήτρων και της ευχαρίστησης. Αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης σας μέσω της άσκησης και του διαλογισμού, μπορείτε να βιώσετε βελτιωμένες διαθέσεις, αυξημένη εστίαση και καλύτερο ύπνο.

Μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές διαλογισμού ονομάζεται ενσυνειδητότητα. Μελέτες δείχνουν ότι ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη άλλων θετικών δραστηριοτήτων, όπως η άσκηση, ενισχύοντας την ικανότητά σας να εστιάζετε και δίνοντας προτεραιότητα σε ό,τι είναι σημαντικό στη ζωή σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε πιο αποτελεσματικοί στο να αντιστέκεστε σε περισπασμούς όταν προπονείστε. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει με το στρες και το άγχος. Η συμμετοχή σε ένα μάθημα γιόγκα ή μια αερόβια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα.

Η τεχνολογία μπορεί να είναι χρήσιμη στη διαχείριση άλλων καταστάσεων υγείας. Μερικά παραδείγματα είναι η χρήση ενός ζυγισμένου γιλέκου για τη βελτίωση της κυκλοφορίας, η χρήση διαδραστικών εφαρμογών όπως το Headspace για την ανακούφιση από το άγχος και η χρήση κράνους εικονικής πραγματικότητας για ανακούφιση από τον πόνο.

Τί Συμβαίνει Όταν Η Ντοπαμίνη Είναι Χαμηλή;

Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας. Μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης, κόπωσης και χαμηλών κινήτρων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης πραγμάτων.

Ο Δρ. Sanjay Gupta, νευροχειρουργός και επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του CNN, μελετά τις επιπτώσεις της χαμηλής ντοπαμίνης εδώ και αρκετό καιρό. Ένα από τα πράγματα που έχει παρατηρήσει είναι πόση ντοπαμίνη υπάρχει στον εγκέφαλό μας: Καταλαμβάνει περίπου το 20% όλων των κυττάρων του εγκεφάλου μας. Είναι περισσότεροι νευρώνες από όσα αστέρια στον γαλαξία μας—περισσότεροι νευρώνες από ό,τι υπάρχουν κόκκοι άμμου στη γη».

Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικοί παράγοντες, φάρμακα ή κάπνισμα τσιγάρων (που αυξάνει τη φλεγμονή). Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δυνατό να πολεμήσετε ή να ξεπεράσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού.

Μερικά από τα συμπτώματα της υψηλού βαθμού χρόνιας φλεγμονής μπορεί να περιλαμβάνουν: πόνο, δύσκαμπτο λαιμό, πονοκεφάλους και έντονους πόνους στο στήθος ή στο στομάχι. Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία, ινομυαλγία και αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι ότι είναι αποτελεσματικά σε όλους τους τύπους φλεγμονωδών καταστάσεων. Στην πραγματικότητα, είναι αποτελεσματικά μόνο έναντι συγκεκριμένων τύπων ανοσολογικών αποκρίσεων που προκαλούν μυϊκούς και αρθρικούς πόνους και πόνους, καθώς και ορισμένες δερματικές φλεγμονές.

Τί Συμβαίνει Όταν Η Ντοπαμίνη Είναι Υψηλή;

Όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι υψηλά, τείνουμε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, με κίνητρο και ενέργεια. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και ακόμη και εθισμό. Το σύστημα ντοπαμίνης είναι στενά συνδεδεμένο με το κίνητρο και το συναίσθημα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται χειρότερα μετά από μια παρακινητική ομιλία.

Ενώ ο προμετωπιαίος φλοιός μας βοηθά να εστιάσουμε στα βραχυπρόθεσμα και να ρυθμίσουμε τις παρορμήσεις, η αμυγδαλή είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα ενώ διατηρεί τα πράγματα σε προοπτική. Εάν ένα άτομο έχει υπερβολική δραστηριότητα στην αμυγδαλή του (το κέντρο φόβου), μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις φόβου που δεν σχετίζονται με καμία πραγματική απειλή.

Κατά τη διάρκεια μιας απόκρισης μάχης ή φυγής, η ροή του αίματος κατευθύνεται στην αμυγδαλή για να τη βοηθήσει να ανταποκριθεί. Αυτό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και προετοιμάζει το άτομο για δράση (ιδιαίτερα αν έχουμε πιεί μεγάλη ποσότητα καφέ πιο πριν). Ο προμετωπιαίος φλοιός αναλαμβάνει συνήθως σε αυτές τις καταστάσεις, αλλά διάφοροι παράγοντες μπορεί να εμποδίσουν αυτό να συμβεί λόγω της υπερβολικής δραστηριότητας στην αμυγδαλή.

Το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου για τη διέγερση, η αμυγδαλή απελευθερώνει ορμόνες που αναδεικνύουν συναισθήματα φόβου και επιθετικότητας. Η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, ενεργοποιεί επίσης νευρώνες που απελευθερώνουν βαζοπρεσσίνη, η οποία αναστέλλει την ωκυτοκίνη, η οποία απελευθερώνει χημικές ουσίες που δεσμεύουν, προκαλώντας έτσι φόβο και άγχος, προκαλώντας κρίσεις πανικού, καθώς και ευερεθιστότητα, θυμό και εναλλαγές της διάθεσης.

Scroll to Top