Πώς Βελτιώνει Την Υγεία Το Τσάι Matcha;

Το τσάι Matcha έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του στα ύψη τον τελευταίο καιρό, με σφηνάκια matcha, λάτε, τσάι, ακόμα και επιδόρπια να εμφανίζονται παντού, από καταστήματα υγιεινής διατροφής μέχρι καφετέριες.

Όπως και το πράσινο τσάι, το matcha προέρχεται από το φυτό Camellia Sinensis. Ωστόσο, καλλιεργείται με διαφορετικό τρόπο και έχει μοναδικό προφίλ θρεπτικών συστατικών.

Οι αγρότες καλλιεργούν matcha καλύπτοντας τα φυτά τσαγιού 20-30 ημέρες πριν από τη συγκομιδή για να αποφύγουν το άμεσο ηλιακό φως. Αυτό αυξάνει την παραγωγή χλωροφύλλης, ενισχύει την περιεκτικότητα σε αμινοξέα και δίνει στο φυτό μια πιο σκούρα πράσινη απόχρωση.

Αφού συλλεχθούν τα φύλλα τσαγιού, αφαιρούνται τα κοτσάνια και οι φλέβες και τα φύλλα αλέθονται σε μια λεπτή σκόνη γνωστή ως matcha.

7 Τρόποι Που Το Τσάι Matcha Βελτιώνει Την Υγεία

Το matcha περιέχει τα θρεπτικά συστατικά από ολόκληρο το φύλλο τσαγιού, με αποτέλεσμα να περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης και αντιοξειδωτικών από ό,τι συνήθως στο πράσινο τσάι.

➠ Μελέτες του Matcha Slim και των συστατικών του έχουν φέρει στο φως μια σειρά από οφέλη, δείχνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος, να προάγει την υγεία της καρδιάς και ακόμη και να επιταχύνει την απώλεια βάρους.

Ακολουθούν 7 οφέλη του τσαγιού matcha για την υγεία, όλα βασισμένα στην επιστήμη.

#1 – Έχει Υψηλή Περιεκτικότητα Σε Αντιοξειδωτικά

Το Matcha είναι πλούσιο σε κατεχίνες, μια κατηγορία φυτικών ενώσεων του τσαγιού που δρουν ως φυσικά αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ενώσεις που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες.

Όταν προσθέτετε σκόνη matcha σε ζεστό νερό για να φτιάξετε τσάι, το τσάι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά από ολόκληρο το φύλλο. Θα τείνει να έχει περισσότερες κατεχίνες και αντιοξειδωτικά από ό,τι αν απλά βυθίζατε φύλλα πράσινου τσαγιού σε νερό.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο αριθμός ορισμένων κατεχινών στο matcha είναι έως και 137 φορές μεγαλύτερος από ό,τι σε άλλους τύπους πράσινου τσαγιού.

Μια μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων matcha σε ποντίκια μείωσε τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και ενίσχυσε την αντιοξειδωτική δραστηριότητα

Η συμπερίληψη του matcha στη διατροφή σας θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και ακόμη και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων ασθενειών.

Περίληψη: Το Matcha περιέχει μια συμπυκνωμένη ποσότητα αντιοξειδωτικών, η οποία μπορεί να μειώσει τις κυτταρικές βλάβες και να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες.

#2 – Μπορεί Να Βοηθήσει Στην Προστασία Του Ήπατος

Το συκώτι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και έχει κεντρικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών, στον μεταβολισμό των φαρμάκων και στην επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το matcha μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας του ήπατος.

Μια μελέτη έδωσε σε διαβητικούς αρουραίους matcha για 16 εβδομάδες και διαπίστωσε ότι βοήθησε στην πρόληψη της βλάβης τόσο στα νεφρά όσο και στο συκώτι.

Μια άλλη μελέτη έδωσε σε 80 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο είτε εικονικό φάρμακο είτε 500 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού καθημερινά για 90 ημέρες.

Μετά από 12 εβδομάδες, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ενζύμων αποτελούν δείκτη ηπατικής βλάβης.

Επιπλέον, μια ανάλυση 15 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες σε αυτή τη συσχέτιση.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξεταστούν οι επιδράσεις του matcha στο γενικό πληθυσμό, καθώς οι περισσότερες έρευνες περιορίζονται σε μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε ζώα.

Περιληψη: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το matcha θα μπορούσε να αποτρέψει την ηπατική βλάβη και να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να εξεταστούν οι επιδράσεις στους ανθρώπους του γενικού πληθυσμού.

#3 – Ενισχύει Τη Λειτουργία Του Εγκεφάλου

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αρκετά από τα συστατικά του matcha θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Μια μελέτη σε 23 άτομα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιδόθηκαν σε μια σειρά από εργασίες που σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν την απόδοση του εγκεφάλου.

Ορισμένοι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε τσάι matcha είτε μια μπάρα που περιείχε 4 γραμμάρια matcha, ενώ η ομάδα ελέγχου κατανάλωσε ένα τσάι ή μια μπάρα placebo.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το matcha προκάλεσε βελτιώσεις στην προσοχή, το χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μικρή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 2 γραμμαρίων σκόνης πράσινου τσαγιού καθημερινά για 2 μήνες βοήθησε στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους.

Επιπλέον, το μάτσα περιέχει πιο συμπυκνωμένη ποσότητα καφεΐνης από το πράσινο τσάι, συγκεντρώνοντας 35 mg καφεΐνης ανά μισό κουταλάκι του γλυκού (περίπου 1 γραμμάριο) σκόνης μάτσα.

Πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφεΐνης με βελτιώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία, αναφέροντας ταχύτερους χρόνους αντίδρασης, αυξημένη προσοχή και βελτιωμένη μνήμη.

Το Matcha Slim περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται L-θεανίνη, η οποία μεταβάλλει τις επιδράσεις της καφεΐνης, προάγοντας την εγρήγορση και βοηθώντας να αποφευχθεί η πτώση των επιπέδων ενέργειας που μπορεί να ακολουθήσει την κατανάλωση καφεΐνης.

Η L-θεανίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση χαλάρωσης και στη μείωση των επιπέδων άγχους.

Περίληψη: Το Matcha έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την προσοχή, τη μνήμη και το χρόνο αντίδρασης. Περιέχει επίσης καφεΐνη και L-θεανίνη, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

#4 – Μπορεί Να Βοηθήσει Στην Πρόληψη Του Καρκίνου

Το Matcha είναι γεμάτο με ενώσεις που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα.

Σε μια μελέτη, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το μέγεθος του όγκου και επιβράδυνε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε αρουραίους.

Το Matcha έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), έναν τύπο κατεχίνης που έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η EGCG στο matcha βοήθησε στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Άλλες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι το EGCG είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του δέρματος, του πνεύμονα και του ήπατος.

Λάβετε υπόψη ότι αυτές ήταν μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα που εξέταζαν συγκεκριμένες ενώσεις που βρίσκονται στο matcha. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πώς αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μεταφραστούν στον άνθρωπο.

Περίληψη: Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα διαπίστωσαν ότι οι ενώσεις στο matcha μπορεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

#5 – Μπορεί Να Προωθήσει Την Υγεία Της Καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι ευθύνονται για το ένα τρίτο όλων των θανάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, το οποίο έχει παρόμοιο προφίλ θρεπτικών συστατικών με το matcha, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της “κακής” LDL χοληστερόλης, καθώς και των τριγλυκεριδίων.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.

Μελέτες παρατήρησης έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν συνδυάζεται με μια ολοκληρωμένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η κατανάλωση Matcha Slim μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας και στην προστασία από ασθένειες.

Περίληψη: Μελέτες δείχνουν ότι το Matcha Slim μπορεί να μειώσει διάφορους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

#6 – Βοηθά Στην Διαχείριση Του Σωματικού Βάρους

Ρίξτε μια ματιά σε οποιοδήποτε συμπλήρωμα απώλειας βάρους και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε «εκχύλισμα πράσινου τσαγιού» στα συστατικά.

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την ικανότητά του να ενισχύει την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού για την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης και την ενίσχυση της καύσης λίπους.

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού κατά τη διάρκεια μέτριας άσκησης αύξησε την καύση λίπους κατά 17%..

Μια άλλη μελέτη σε 14 άτομα διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος που περιέχει εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενίσχυσε σημαντικά την 24ωρη ενεργειακή δαπάνη, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Μια ανασκόπηση 11 μελετών έδειξε επίσης ότι το πράσινο τσάι μείωσε το σωματικό βάρος και βοήθησε στη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Περίληψη: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού και της καύσης λίπους, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

#7 – Το Τσάι Matcha Slim Είναι Πολύ Εύκολο Να Παρασκευαστεί

Η αξιοποίηση των πολλών πλεονεκτημάτων του Matcha Slim για την υγεία είναι απλή – και το τσάι έχει υπέροχη γεύση.

Μπορείτε να φτιάξετε το παραδοσιακό τσάι matcha κοσκινίζοντας 1-2 κουταλάκια του γλυκού (2-4 γραμμάρια) σκόνη matcha στο φλιτζάνι σας, προσθέτοντας 59 ml ζεστό νερό και ανακατεύοντας το.

Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε την αναλογία σκόνης matcha προς νερό ανάλογα με τη σύσταση που προτιμάτε.

Αν προτιμάτε μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή, συνδυάστε 2 κουταλάκια του γλυκού (4 γραμμάρια) σκόνης με μόλις 30 ml νερό.

Αν αισθάνεστε ιδιαίτερα creative, μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε να φτιάξετε λάτε, πουτίγκες ή πρωτεϊνικά smoothies matcha για να ενισχύσετε το θρεπτικό περιεχόμενο των αγαπημένων σας συνταγών.

Όπως πάντα, το μέτρο είναι το κλειδί. Παρόλο που το μάτσα ξεχειλίζει από οφέλη για την υγεία, το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο.

Η μέγιστη ανεκτή πρόσληψη σκόνης matcha είναι ασαφής και εξαρτάται από το άτομο. Για να είστε ασφαλείς, φροντίστε να καταναλώνετε το Matcha Slim με μέτρο.

Είναι προτιμότερο να μένετε σε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα και να αναζητάτε πιστοποιημένες βιολογικές ποικιλίες για να επωφεληθείτε από τα πολλά οφέλη του matcha για την υγεία χωρίς να διακινδυνεύετε παρενέργειες.

Περίληψη: Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής του matcha, ώστε να επιλέξετε αυτόν που σας αρέσει περισσότερο. Μπορεί επίσης να ενσωματωθεί σε μια σειρά από διαφορετικές συνταγές.

Γενικό Συμπέρασμα

Το Matcha Slim προέρχεται από το ίδιο φυτό με το πράσινο τσάι, αλλά δεδομένου ότι παρασκευάζεται από ολόκληρο το φύλλο, περιέχει μια πιο συμπυκνωμένη ποσότητα αντιοξειδωτικών και ευεργετικών φυτικών ενώσεων.

Μελέτες έχουν αποκαλύψει διάφορα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το μάτσα και τα συστατικά του, από την ενίσχυση της απώλειας βάρους έως τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι το τσάι είναι απλό στην παρασκευή του, ώστε να μπορείτε να το ενσωματώσετε αβίαστα στη διατροφή σας και να δώσετε στην ημέρα σας μια έκρηξη έξτρα γεύσης.

Scroll to Top